Owsianki kochamy za to, że są zdrowe, pożywne i szybkie w przygotowaniu. W standardowej wersji kuszą słodyczą i urozmaicają nasze śniadania. Dziś prezentujemy pomysł na przemycenie ich do popołudniowego menu. W połączeniu z fasolką szparagową i kukurydzą sprawdzą się idealnie, jako danie obiadowe albo kolacja naszego maluszka.
Składniki (4 porcje)
· 1 szklanka płatków owsianych górskich
· 1,5 szklanki wody Mama i Ja
· kg fasolki szparagowej
· 1 kukurydza lub 150g z puszki
· 250 g pomidorów koktajlowych
· 4 jajka
· 2 łyżki masła orzechowego z solą
· 1 łyżka oleju
· 2 ząbki czosnku
· 1 szalotka
· sos sojowy
· nasiona czarnuszki
· ulubione zioła
Wykonanie:
· Płatki zalej wodą, przykryj i odstaw na noc, aby napęczniały.
· Rozgrzej olej, dodaj pokrojoną szalotkę, smaż ją około 1 minuty. Po tym czasie dodaj pokrojony czosnek i smaż ponownie 1 minuty. Dodaj płatki wraz z wodą (większość będzie wchłonięta). Wszystko wymieszaj i gotuj około 1 minuty. Dopraw do smaku sosem sojowym.
· Ugotuj kukurydzę, fasolkę oraz jajka.
· Fasolę pokrój i wymieszaj z masłem orzechowym. Wyłóż porcje owsianki oraz warzyw. Dodaj pokrojone jajka. Całość posyp ziołami oraz czarnuszką.
Smacznego!
Leave a Reply