Ciąża to wyjątkowy stan, podczas którego zachodzi szereg procesów w ciele kobiety. Zmienia się m.in. zapotrzebowanie na kalorie oraz składniki odżywcze. Dieta odgrywa bardzo ważną rolę w trakcie ciąży, ponieważ odpowiada za prawidłowy rozwój płodu. Wprowadzenie zdrowych zasad żywienia nie zawsze jest proste. Wiele kobiet nie wie, jak pohamować tzw. zachcianki oraz jakie posiłki są w pełni zbilansowane dla ciężarnych. Ten temat przybliżymy w niniejszym artykule!
Dlaczego zdrowe odżywianie w ciąży jest ważne?
Ciąża przez niektóre kobiety traktowana jest jako okres dietetycznej swawoli. Nieprzestrzeganie zasad prawidłowego odżywiania się w trakcie ciąży może nieść ze sobą poważne konsekwencje dla zdrowia nienarodzonego dziecka. Często popełnianym błędem przez przyszłe mamy jest tzw. jedzenie za zapas, jak również przejadanie się.
Składniki odżywcze zawarte w posiłkach spożywanych przez kobietę w ciąży mają bezpośredni wpływ na rozwój płodu – kształtowanie się narządów wewnętrznych, układu nerwowego czy ruchu. Wg poradnika dla ciężarnych kobiet w diecie nie może zabraknąć m.in. witamin A, C, D, E oraz tych z grupy B, w szczególności kwasu foliowego. Jak zapewnić prawidłowy poziom substancji odżywczych? Przede wszystkim poprzez spożywanie określonych produktów.
Jak powinna wyglądać dieta przyszłej mamy?
O tym, jak wygląda dieta przyszłej mamy, decyduje kobieta ciężarna. Jednak warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem, który określi spersonalizowaną listę posiłków lub udzieli paru wskazówek odnośnie żywienia. Wiedzę można czerpać również ze specjalistycznych portali takich jak Feminaria.pl, gdzie lekarze ginekolodzy i położnicy dzielą się wartościowymi informacjami dotyczącymi odżywiania się w trakcie ciąży.
Dieta przyszłej mamy to przede wszystkim świeże i starannie dobrane produkty, takie jak oleje roślinne, warzywa i nabiał. Kwas foliowy, który jest tak ważny dla kobiety w ciąży, zwierają głównie zielone warzywa, np. szparagi czy brokuły. Wapń istotny dla prawidłowego rozwoju kośćca dziecka znajduje się przede wszystkim w produktach mlecznych, ale również suszonych owocach. Natomiast doskonałe źródło żelaza to głównie czerwone mięso, a także szpinak czy rośliny strączkowe. Przyszła mama powinna pamiętać o piciu dużej ilości wody lub świeżo wyciskanych soków.
Leave a Reply